Martin Braithwaite meldes på vej til den brasilianske klub, Grêmio. Vores skribent, Peter Arnholdt, som bor i Brasilien og er ekspert i brasiliansk fodbold, giver os her et indblik i, hvad det er for en klub, han skifter til.

Hvad er Grêmio for en klub?

- Grêmio er en klub beliggende i Porto Algre (Den glade Havn) i det sydlige Brasilien. Det er en gigant i brasiliansk og sydamerikansk fodbold. 'O Tricolor' (De trefarvede) har omkring 10 mio. fans, og klubben ligger i en sindssyg rivalisering med bysbørnene fra Internacional. Deres indbyrdes opgør kaldes Gre-Nal og er nogle "forbudt for børn-forestillinger". Det gik f.eks. helt galt i en Copa Libertadores-kamp (det sydamerikanske svar på Champions League) i 2020, hvor otte spillere fik marchordre af kampens dommer.

Er Grêmio et godt hold? Hvordan klarer de sig i øjeblikket?

- Martin Braithwaite kommer til en klub, som har skrevet sig ind i historiebøgerne med bl.a. et VM for klubhold i 1983 (dengang turneringen hed Intercontinental Cup) og tre Copa Libertadores-mesterskaber, hvoraf den seneste triumf var tilbage i 2017.

Grêmio er også kendt for sine mange dygtige spillere, hvoraf Ronaldinho er mest kendt på vores breddegrader. Grêmio havde en fin sæson i 2023, hvor man sluttede 2'er i ligaen bl.a. på en masse mål af topscoreren Luis Suárez, som nu er i Inter Miami.

Grêmios sæson har været særdeles kompliceret. Det meste af staten Rio Grande do Sul blev i slutningen af april ramt af voldsomme oversvømmelser, som kostede 173 mennesker livet, mens små 425.000 blev husvilde. Klubbens træningsanlæg og hjemmebane blev også ramt, og man fandt sågar døde fisk inde på kampbanen, da vandet langt om længe trak sig tilbage. Det har betydet, at Grêmio fra maj måned og frem har spillet sine hjemmekampe på lånte stadions i nærliggende stater.

Den manglende hjemmebane har kostet i den samlede stillingen, og Grêmio, der normalt er et top 6-mandskab, ligger og roder rundt under nedrykningsstregen, hvor man næsten er halvvejs gennem turneringen. Klubben er dog stadig med i Copa Libertadores og pokalturneringen Copa do Brasil, hvor man er fremme ved 1/8-finalerne. Grêmio har altså stadigvæk to skud i bøssen, hvis man skal score sig en national eller international titel i 2024.

Arena do Gremio

Foto: Gremios hjemmebane, Arena do Gremio, blev tidligere i år oversvømmet. Vand og mudder har gjort banen ubrugelig i en lang periode. Ovenstående billede er taget d. 29. maj 2024. Copyright:  SILVIO AVILA / AFP

Oversvømmet Arena do Gremio

Foto: Luftfoto af et oversvømmet Arena do Grêmio. Copyright:  CARLOS FABAL / AFP

Hvem kan Martin Braithwaite se frem til at skulle arbejde med?

Martin Braithwaite får en kæmpe personlighed som træner i den 61-årige Renato Portaluppi. Manden, også kendt som Renato 'Gaúcho' (gaucho er betegnelsen for folk fra det sydlige Brasilien) er en legende i klubben, og han har fået opført en statue uden foran hjemmebanen. Det er også helt på sin plads. Renato har nemlig vundet Copa Libertadores med Grêmio både som spiller og træner.

Renato Portaluppi stiller typisk op i en 4-2-3-1- eller 4-4-2-formation med 35-årige Diego Costa på top. Den tidligere spanske landsholdangriber er dog for tiden ude med en skade, men der er andre profiler på holdet, f.eks. den venezuelanske landsholdsspiller Yeferson Soteldo, der fra sin position i venstre side kan drive enhver forsvarsspiller til vanvid med sine driblinger.

Diego Costa og to andre spillere fra Gremio

Foto: Martin Braithwaite bliver blandt andre holdkammerat med Diego Costa i Grêmio. Copyright:  Guillermo SALGADO / AFP

Tror du, han kommer til at spille fast?

Martin Braitwaite kommer til at kæmpe hårdt for en plads i startopstillingen. Han vil sandsynligvis spille helt på top eller på positionen i højre angrebsside. Han skal nok blive populær med sin arbejdsradius. De mange 'gremistas' (Grêmio-fans) forlanger altid en helhjertet af sine spillere. Grêmio og danskeren får papir på hinanden i halvandet år med mulighed for forlængelse. Lønnen bliver også pæn, omend der ikke er kommet tal på endnu.

Den 33-årige danskers navn kommer helt sikkert til at sætte grå hår i hovedet på de brasilianske komentatorer. Ordet 'Braithwaite' ligger ikke godt i munden hos de fleste brassere, og de fleste gange udtales angriberens navn som 'Bright-white'. Med den udtale burde Martin Braithwaite kunne tjene en pæn skilling ved siden af fodbolden ved at lave reklamer for tandpasta …

Gremio har bekræftet på deres X-profil, at de er nået til enighed med Martin Braithwaite om en toårig aftale, som underskrives, hvis danskeren består sit lægetjek.